Sociala och ekonomiska förutsättningar
Introduktion
Ekonomiska, sociala och tekniska revolutioner bakom hälsoförbättringarna
Upplysningstidens tilltro till förnuftet och individens fri- och rättigheter var upprinnelsen till bättre livsvillkor och hälsa. Det syns inte minst i omkring fördubblad medellivslängd, globalt, de senaste 200 åren. Utvecklingen har drivits av en dramatisk industriell och ekonomisk revolution (se figur 1) samt av sociala revolutioner såsom införandet av allmän skolgång, allmän rösträtt och mödra- och barnhälsovård.
Även om den ekonomiska och sociala utvecklingen har sina egna mål och medel, och engagerar långt fler än de som sysslar med hälsa, så handlar folkhälsoarbete till viss del om att förstå och värna denna positiva samhällsutveckling.
BNP per capita sedan år noll (utvalda länder)
Socioekonomiska skillnader i hälsa
Socioekonomiska skillnader i hälsa engagerar många som är intresserade av samhällsfrågor. Fler anser bland annat att ojämlikhet i hälsa är ett problem, än att ojämlikhet i inkomst är det. De socioekonomiska skillnaderna i hälsa tycks också illustrera ett, ofta stort, utrymme för förbättringar av hälsan och minskningar av sjukdomsbördan i stort. Om exempelvis högutbildade och högavlönade tjänstemän har en förväntad medellivslängd på över 90 år, är en tolkning som ligger nära till hands att samma medellivslängd borde vara uppnåelig för bredare grupper av befolkningen inom en överskådlig framtid.
Något färre dödsfall kan förklaras av inkomst och utbildning
För att förstå den totala omfattningen av de socioekonomiska skillnaderna i hälsa och utvecklingen över tid, redovisas andelen dödsfall i Stockholms län som hade kunnat undvikas om alla haft lika låg dödlighet som de med högst inkomst. Figur 2 visar att vart tredje dödsfall (38 procent) år 2005–2007 hade undvikits om alla hade haft höginkomsttagares låga dödlighet. År 2015–2017 hade 34 procent av dödsfallen kunnat undvikas. Motsvarande andelar baserat på utbildning är något lägre, men mönstret liknande.
Dödsfall om alla hade samma dödlighet som de med högst inkomst
Relativa risken att dö i förtid har ökat för de med lägst inkomst
Kopplingen mellan socioekonomi och risken att dö är särskilt stark i åldrarna under 60 år, och den kopplingen blir dessutom starkare över tid. År 2005–2007 hade 57 procent av dödsfallen i åldrarna 30–60 år i Stockholms län kunnat undvikas om alla hade haft höginkomstagarnas låga dödlighet. År 2005–2017 har den andelen ökat till 61 procent. Över tid är den relativa dödligheten konstant bland femtedelen i länet med medelhög, det vill säga näst högst, inkomst, medan den relativa dödligheten har minskat bland de med
medelinkomst och medellåg inkomst (se figur 3). I gruppen som tillhör femtedelen med lägst inkomst i länet har i stället den relativa dödligheten ökat mycket tydligt över tid.